Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Tat Gıda “Dijital Tarla Günü”nde Çiftçilerle Buluştu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Tat Gıda “Dijital Tarla Günü”nde Çiftçilerle Buluştu

Tat Gıda, domates tarımında çiftçi gelişimi, iletişimi ve tarımda dijitalleşmeyi kapsayan “Domatesin Önderleri” projesi kapsamındaki “Dijital Tarla Günü”nün beşincisini gerçekleştirdi. Akıllı tarım teknolojileri ve mekanizasyon, tohum, gübre gibi zirai girdiler sunan çözüm ortaklarının tanıtım stantlarını açarak katıldığı etkinlikte, çiftçilerle dijital tarım alanındaki en yeni uygulamalar paylaşıldı.

 

Tat Gıda, çiftçinin gelişiminin desteklenmesi ve çiftçilerle iletişimin artırılması amacıyla hayata geçirdiği “Domatesin Önderleri Programı” altında gerçekleştirdiği ‘Dijital Tarla Günü’nün 5.’sini düzenledi. Çiftçilerin büyük ilgi gösterdiği etkinliğe katılan Tat Gıda’nın çözüm ortağı firmalar, açtıkları stantlarda dijital tarım alanındaki güncel teknoloji ve uygulamaları aktardılar. Tat Gıda ise “Tat Lider Çiftçi mobil uygulaması” ve sözleşmeli 4 ayrı noktada bulunan meteorolojik iklim istasyonları tanıttı. Ayrıca uydu ve görüntü işleme teknolojileriyle bitki sağlığı, sulama, zararlı takibi, toprak sensörü, drone’la tarla kontrolü hakkında bilgiler paylaştı.

 

Gelenekselleşen Dijital Tarla Günü'nde üreticilerle bir araya gelerek, geliştirdikleri projeleri ve güncel teknolojileri paylaşma fırsatı bulduklarını söyleyen Tat Gıda Ticaret ve Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Hakan Turan, “Dijitalleşme vizyonu ile yola çıktığımız Dijital Tarla Günü etkinliğimizi bu yıl da başarıyla tamamladık. Katılımlarından ötürü değerli çiftçilerimize ve çözüm ortaklarımıza teşekkür ederiz. Uzun süredir yürüttüğümüz “Domatesin Önderleri Programı” ile çiftçi gelişimi ve eğitimi, yakın iletişim, tarımda dijital dönüşüm olmak üzere 3 ana konuya odaklanmıştık. Çiftçilerimizle yakın bir diyalog içinde çalışarak, uluslararası standartlarda tarım uygulamalarına yönelik eğitimler veriyoruz. Onlar için hayata geçirdiğimiz dijitalleşme ve akıllı uygulamalarla sektöre öncülük ederken, kesintisiz devam eden yatırımlarımızla tarımı geleceğe taşıyabilmeyi ajandamızın ilk sırasında tutuyoruz” dedi.

 

Sanayi domatesi tarımının gelişimine katkıda bulunmak amacıyla "Dijital Tarım Tarlası" konseptiyle domates üretmeye başladıklarını belirten Turan, “Daha az gübre, su kullanımına geçmek, kimyasalları azaltılmak, karbon ayak izini sıfırlamak, verimliliği artırmak için tarımda sürdürülebilirliğe yatırım yapmak mecburiyetindeyiz. Sahada elde ettiğimiz başarılı sonuçları çiftçilerimizle paylaşıyoruz. Onların da gün geçtikçe bu konuda daha fazla bilinçlendiğini görmekten mutluyuz” dedi. 

 

“Uydu ve drone’larla tarlayı izleyerek yakıt ve su tasarrufunu artırdık”

Turan, Tat Gıda’nın yeni yatırımları hakkında şu bilgileri verdi: “Akıllı teknolojiler ve Tat Lider Çiftçi Mobil Uygulaması ile çiftçilere ön bilgilendirmelerde bulunuyoruz. Bitki sağlığını uydu görüntüleriyle analiz edilip, ziraat mühendislerimizin yönlendirmeleriyle birlikte çiftçilerimize ücretsiz bir şekilde uygulama üzerinden bilgileri iletiyoruz. Uygulamadan alacak-borç-tonaj takibi de yapılabiliyor, uydu fotoğrafları görülebiliyor. Dijital toprak analizi ile dakikalar içinde sonuç alabiliyoruz, otomatik dümenli traktörlerle verimli tarla kullanımı ve yakıt tasarrufu sağlıyoruz. Sensörlerle nem kontrolü sayesinde su tasarrufu yapabiliyoruz.”

 

“Uydu ile takip yüzde 10’a varan verim artışı sağlıyor”

Sözleşmeli tarlalarda uydu ile bitki sağlığı takibinin yüzde 10’a varan verim artışı sağladığını belirten Turan, uydu üzerinden su ihtiyacı takibinin önümüzdeki yıl sözleşmeli tarlalarda başlayacağını belirterek, “Tüm sözleşmeli alanlarımızı kapsayan 4 farklı meteorolojik istasyonumuz var. Ayrıca daha önce manuel olarak takip ettiğimiz zararlı izlemesinde kamera ile takibe geçiyoruz. Toprak sensörü ile tarlalardan toprak nemi ve sıcaklığı ile ilgili verileri alıyor, sulama tavsiyeleri veriyoruz” dedi.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Gençliğin yeni rap festivali DRILL DOWN 14 Ağustos’ta KüçükÇiftlik Park’taÖnceki Haber

Gençliğin yeni rap festivali DRILL DOWN...

Futbol Sezonu beIN Sports Ekranlarında BaşlıyorSonraki Haber

Futbol Sezonu beIN Sports Ekranlarında B...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar