Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Aşçılık kariyerine yeni bir uzmanlık ekle: MSA Profesyonel Süperyat Şefliği

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aşçılık kariyerine yeni bir uzmanlık ekle: MSA Profesyonel Süperyat Şefliği
İçinde yaşadığımız yüzyılın dinamikleri gereği yeme-içme alışkanlıklarının değişmesi, dışarıda yemek yeme kültürünün yaygınlaşması ve eğitim olanaklarının çoğalmasıyla aşçılık mesleğine ilgi giderek artıyor.

Talepteki yükselişle rekabet koşulları değişirken, mutfağın spesifik alanlarına yönelerek daha donanımlı hale gelmenin ve farklılaşmanın yolları aranıyor.  Senede 1200'ü aşkın profesyonel şef adayını yeme-içme sektörüne kazandıran Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), Atlantico Yachting iş birliğiyle hazırlayıp yürüttüğü Profesyonel Süperyat Şefliği Eğitimi ile Türkiye’nin potansiyel sahibi şeflerini uluslararası süperyat-megayat sektörüne kazandırarak aşçılık kariyerini yeni bir uzmanlık alanıyla taçlandırıp sınırların ötesine taşıyor.

Kurulduğu 2004 yılından bu yana Türkiye’nin en kapsamlı yeme-içme eğitim merkezi unvanını koruyan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), Profesyonel Süperyat Şefliği Eğitimi ile aşçılık mezunlarına okyanusların kapısını açıyor. MSA’nın, ekipmanın olduğu ve mutfağın kurulabildiği her yerde aşçılık mesleğinin yapılabileceğini kanıtlayarak uluslararası yat crew ajansı Atlantico Yachting iş birliğinde hazırladığı program,  aşçılık kariyerlerini farklı bir alana donanımlı bir şekilde taşımak isteyen şeflere çok özel bir eğitim  sunuyor. 

Süperyat sektöründe tam uzmanlaşma

Toplamda 80 saat süren MSA Profesyonel Süperyat Şefliği Eğitimi; süperyat sektörünün A'dan Z'ye kavranmasını sağlarken, uluslararası yatlarda tercih edilen dünya mutfaklarından en güncel yiyecek-içecek uygulamalarına ve dünyanın her yerinde en iyi malzemelerin tedarik aşamasına kadar yat mutfağına özgü pek çok dinamiği, katılımcılarına hem teorik hem de pratik olarak sunuyor. Böylece eğitimi alan şefler, hem yat sektörünün ne olduğunu, nasıl işlediğini öğreniyor, regülasyonlara, resmi bilgilere sahip oluyor hem de yüksek standartta yemek beklentisi olan konukların bu beklentisini karşılayacak mutfak bilgisine sahip oluyorlar. 

MSA Profesyonel Süperyat Şefliği Eğitimi, zaten profesyonel aşçılık eğitimi almış şeflere yeniden yemek yapmayı öğreten bir süreç değil; farklı kıyılardaki tedarik aşamasından crew hiyerarşisine, en sık tercih edilen mutfaklardan yatta servis anına, öğün sıklığından her gün farklı menü yapmanın kurallarına, okyanusları aşarken sert havalarda yemek pişirmekten denizlerdeki atık kanununa kadar değin geniş bir bilgilendirme ve uzmanlaşma süreci olarak tanımlanıyor.  Dolayısıyla bu eğitim, kariyer hedefine başarıyla varmayı sağlayan önemli bir adım olarak görülüyor. 

Eğitim sonrası işe yerleştirme olanağı

MSA Profesyonel Süperyat Şefliği Programı mezunları, uluslararası hizmet veren Atlantico Interior Crew Agency veritabanına girme şansına sahip olurken, boyu 24 metreden başlayıp 180 metreye dek çıkan sahipli ya da özel olarak kiralanan lüks yatlarda Head Chef, Sole Chef ve Sous Chef olarak görev alabiliyor. Atlantico, kendi veri tabanındaki iş imkanları haricinde, dünyanın önde gelen işe alım ajanslarına kayıt işlemlerini gerçekleştirme konusunda da 3 ay boyunca MSA mezunlarına rehberlik sunuyor. Bu sayede, programdan mezun olan ve dil yeterliliği bulunan şefler, yurt dışında istediği ve kendine uygun tüm yatlardaki iş imkanlarına online olarak başvurabiliyor. Yabancı dil yeterliliği olmayan mezunlar ise Atlantico tarafından Türk yatlarında işe yerleştirme yapılmak üzere temsil edilebiliyor.

Denizde kariyerin maaş skalası karadan daha yüksek

Programdan mezun olan şefler, yılın 12 ayı farklı lokasyonlarda iş bulabiliyor ve karada çalışan şeflerden daha yüksek ücretler alıyorlar. Uluslararası yat sektöründe maaşlar tekne boyuna göre hesaplanırken 30 metreden 150 metreye dek süper ve megayatlarda çalışan şeflerin ücret aralığı 3 bin euro ile 10 -12 bin euro arasında değişkenlik gösteriyor. Yurt dışında süperyatların ortalama büyüklüğü 40-45  metre olduğundan, yurt dışında 5 bin euro maaş, bir şefin ortalama maaşı olarak  kabul ediliyor. Sektörde tecrübe edilen yıllara göre de maaşlar artıyor. Türk yat sektöründe ise şefler minimum 10-25 bin TL arasında ücretlendirilebiliyorlar. İngilizcesi yeterli olmayan şefler, birkaç yıl Türk yat sektöründe çalışıp, bir yandan da yabancı dil becerilerini geliştirerek, yurt dışına açılabiliyor. 

Programa başvuru için aşçılık mezuniyeti şartı 

Süperyat şefi olmak üzere profesyonel kariyerlerinde ilerlemeyi hedefleyenlerin bu programa katılmak için 18-45 yaş aralığında olmaları, MSA Uzun Dönem Profesyonel Aşçılık, Profesyonel Aşçılık, Prochef ya da  üniversitelerin Gastronomi bölümü mezuniyetini belgelemeleri veya özel aşçılık kurslarının Aşçılık bölümünü tamamlamaları gerekiyor. Adaylar MSA web sitesinden yaptıkları online başvurunun ardından Atlantico ile MSA yetkililerinin dahil olduğu bir ön görüşmeden geçerek kayıt olmaya hak kazanıyorlar.

Program detayları ve başvuru için: https://msa.com.tr/profesyonel-superyat-sefligi

 

MSA Hakkında

2004 yılında kurulan Mutfak Sanatları Akademisi (MSA), verdiği ayrıcalıklı eğitim ile bugün dünyanın en iyi aşçılık okulları arasında gösteriliyor. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı bir özel eğitim kurumu olan MSA, İngiltere kökenli CTH ve City & Guilds, İskoç SQA ve Pearson/Ed Excel tarafından onaylı Türkiye’deki tek eğitim kurumu. Turizm ve yiyecek-içecek sektörlerine tam donanımlı profesyoneller sağlamayı amaçlayan MSA, 2020 itibariyle yılda binin üzerinde yeni mezun veriyor. MSA’da profesyonel eğitimlerin yanı sıra her ay mutfak severlere özel workshop’lar düzenleniyor. MSA kampüsünde profesyonel aşçılık ve profesyonel pasta-ekmekçilik eğitim mutfakları, son teknoloji ekipmanlar ile donatılmış profesyonel barista sınıfı, uygulamalı barmenlik ve miksoloji sınıfı, davet taleplerine yanıt verebilecek donanımlı bir catering mutfağı, mutfak severlere yönelik etkinlikler için tasarlanmış mutfaklar, konularına göre düzenlenerek inşa edilmiş uzmanlık mutfakları, mutfak prodüksiyonlarına özel tasarlanmış stüdyosu, seminer odaları, Türkiye’nin ilk ve tek mutfak oditoryumu, ‘Yeme - İçme Konulu Uzmanlık ve Nadir Eserler Kütüphanesi’ ve yiyecek - içecek tarihi konusunda özel bir koleksiyona sahip müzesi ile MSA Dükkân adlı MSA ürünlerinin satış alanı yer alıyor. Emirgan’daki Sakıp Sabancı Müzesi’nde faaliyet gösteren MSA’nın Restoranı ise, okulun devamı niteliğinde bir eğitim restoranı ve burada çalışan şef adayları, eğitmen şefleri önderliğinde harika lezzetlere imza atıyor. MSA, ayrıca MSA BOX hizmeti ile en sevilen lezzetlerin ev ortamında da kolayca hazırlanabilmesini sağlıyor. Ön hazırlığı MSA tarafından yapılmış, evde son haline getirilebilecek yemekler, pratik ürünler ve taptaze lezzetlerden oluşan menü https://msabox.msa.com.tr/ üzerinden incelenebiliyor.


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
ETİ BURÇAK VE WWF-TÜRKİYE  “SAĞLIKLI TOPRAK HAREKETİ” BAŞLATIYOR!Önceki Haber

ETİ BURÇAK VE WWF-TÜRKİYE  “SAĞLIKLI TOP...

Faber-Castell çocukların hayal gücünü desteklemeye devam ediyorSonraki Haber

Faber-Castell çocukların hayal gücünü de...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar