Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

UNO Yerel Mirasımız Kavılca Buğdayı’na Sahip Çıkıyor 

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
UNO Yerel Mirasımız Kavılca Buğdayı’na Sahip Çıkıyor 

Herkesin iyi beslenmeye erişebilmesi için 4 farklı bölgedeki 5 fabrikasında durmaksızın çalışan UNO, atalık tohum Kavılca buğdaylı yeni ekmeklerini tüketicileri ile buluşturuyor.

 

T.C Tarım ve Orman Bakanlığı’nın “Mirasımız Yerel Tohum” projesine kapsamında UNO, Anadolu’nun 13 bin yıllık yerli mirası Kavılca buğdaylı ürününü tüketicilerinin beğenisine sunuyor. Ardahan’da 160 çiftçinin iş birliğiyle ürettiği Kavılca buğdayı, Türkiye’nin ilk ve tek ekmek Ar-Ge Merkezi’ndeki çalışmalar sonucunda sofraların değişmez lezzeti olmaya hazırlanıyor.

 

Türkiye’nin lider ekmek markası UNO; daha iyi bir gelecek için, çevreye, topluma ve dünyaya daha şeffaf ve sorumlu bir yönetim ve üretim yaklaşımı uyguluyor. Bu amaca hizmet etmek için Mart 2021’de ilk adımı atılan “Mirasımız Yerel Tohum Projesi” ile UNO, Kavılca buğdayından ürettiği yeni ürünüyle iyi beslenmeyi ve sürdürülebilir tarımı destekliyor. 

 

Her daim sağlıklı ve tam beslenmeyi desteklediklerini vurgulayan UNO CEO Vekili Evin Pehlivanlı, “30 yıldır, ürünlerimizin lezzetli ve taze olması kadar, iyi beslenmeyi desteklemesi yaklaşımından da hiçbir zaman ödün vermedik. En az iyi beslenmeyi önemsediğimiz kadar içinde yaşadığımız dünyayı da önemsiyoruz. Bu sene T.C. Tarım Orman Bakanlığı, Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen “Mirasımız Yerel Tohum” projesine iştirak ettik. Ardahan’da 160 çiftçi ile dijital tarım platformunda gerçekleştirdiğimiz Kavılca buğdayı üretimine alım garantisi vererek destek olduk.” dedi. 

 

İklim değişikliğine ve kuraklığa dayanıklı olan Kavılca buğdayının, günümüz buğdaylarına göre vitamin, mineral ve aktioksidan yönünden daha zengin, genetiğini ilk günkü gibi koruyan bir ata buğdayı olduğunu belirten Pehlivanlı şöyle devam etti:  

 

Devletimiz ve çiftçimizle el ele vererek iştirak ettiğimiz Mirasımız Yerel Tohum projesi kapsamında sofralara ulaştırdığımız yeni ürünümüz ile siz tüketicilerimize karşı sorumluluğumuz olan, sağlıklı beslenmenin herkes için erişilebilir kılması yaklaşımı ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz.”

 

Kavılca Buğdayı Hakkında*: 

 

  • Kavılca buğdayının protein miktarı yaklaşık %13-14 olup, yüksek protein içerikli günümüz kaliteli buğdayları ile benzer niteliktedir. Bu özelliği ile  bitkisel   protein kaynakları arasında önemli bir yere sahiptir.
  • Kavılca buğdayı ve ununun mineral madde içerikleri, günümüz buğdayları ile  karşılaştırıldığında; Bakır (Cu), Potasyum (K), Magnezyum (Mg), Fosfor (P) ve Çinko (Zn) miktarlarının daha yüksek, Alüminyum (Al) miktarının ise düşük olduğu tespit edilmiştir.
  • Kavılca buğdayının ve ununun günümüz buğdaylarından   antidiyabetik aktivitesi daha yüksek bulunmuştur.  
  • Kavılca buğdayının tansiyon ve kalp hastalıklarında ve kalp damarlarının daralmasında etkili olan peptidi engelleyen (ACE enzim inhibisyon) aktivitesine sahip bileşenleri içerdiği ve günümüz buğdaylarına oranla daha iyi sonuç verdiğini söylemek mümkündür.
  • Kavılca buğdayınının içerdiği fenoliklerin Alzeimer’ı önlemede etkili olan ASETİL KOLİN ESTERAZ enzimini inhibisyonunda etkili olduğu görülmüştür. Bu etki günümüz buğdaylarına göre kavılca buğdayı ve   ununda daha yüksek oranda olduğu görülmüştür. Ayrıca kavılca ilaveli ekmekte de bu etkinin yaklaşık %50 oranında korunduğu tespit edilmiştir.
  • Yağ asitlerinin miktarları kıyaslandığında Kavılca’nın, günümüz kaliteli buğdaylara göre %50 daha yüksek miktarda oleik asit içeriğine sahip olduğu görülmüştür. Özellikle zeytin ve zeytiyağında öne çıkan oleik asit, kalp damar sağlığının korunmasında önemli bir yağ asididir.

*İstanbul Teknik Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Berat Özçelik tarafından Kavılca Buğdayı’nın sağlık etkileri liderliğinde yapılan analizlerin sonucunda elde edilmiştir. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
SİNAN ÜST, MARSH AVRUPA VERİ LİDERİ POZİSYONUNA GETİRİLDİÖnceki Haber

SİNAN ÜST, MARSH AVRUPA VERİ LİDERİ POZİ...

TSKB Enerji Çalışma Grubu’ndan yeni rapor:Sonraki Haber

TSKB Enerji Çalışma Grubu’ndan yeni rapo...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar