Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Hülya Koçyiğit’in Konuğu Varol Yaşaroğlu Oldu

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Hülya Koçyiğit’in Konuğu Varol Yaşaroğlu Oldu

Hülya Koçyiğit, TRT 2 ekranlarında yayınlanan “Film Gibi Hayatlar” programında konuklarını ağırlamaya devam ediyor. Programın bu haftaki konuğu, ünlü karikatürist Varol Yaşaroğlu oldu.

 

Türkiye’nin en çok okunan çocuk kitap serisi Kral Şakir’in çizeri olan ve birçok animasyon filmine imza atan Varol Yaşaroğlu, Pembe Panter’in çocukluk kahramanlarından biri olduğunu ve her izlediğinde bir gün kendisinin de böyle bir çizgi film yapma hayalini kurduğunu söyledi.

 

Yaşaroğlu, o günleri ‘’O dönem tek bir kanal vardı ve Pembe Panter’i ara ara yayınlarlardı. İzlerken çok büyülenirdim. Ben de büyünce böyle bir çizgi film yapsam, ne güzel olur, diye daha çocukken hayallerini kurardım. Her yere çiziyordum. Defterlerime, kitaplarıma bazen duvara…’’ diyerek anlattı. Yaşaroğlu, Kral Şakir’de ve diğer işlerinde Pembe Panter’in esintileri olduğunu ifade ederek ‘’Pembe Panter de bir hayvandır karakter olarak. Kral Şakir’de de hayvanlardan kurulu bir dünya var,  karakterler insansı özellikler gösteriyorlar. Ama aynı zamanda bir Türk toplumunu da ve bizim kültürümüzü de yansıtıyorlar.’’ dedi.

 

Ünlü karikatürist, Kral Şakir’le ilgili ‘’Kral Şakir, bugüne kadarki bütün birikimlerimizin sonucu olan bir projemiz aslında. Gerçekten milli kahramanımız. Biz Kral Şakir'in kitaplarında, dergilerinde, dizisinde, sinema filmlerinde hep bir sorumluluğumuz olduğunu hissediyoruz. Çocuklara daha iyi bir dünya bırakmak bizim asli görevimiz diye düşünüyorum. Onları sadece eğlendirmiyoruz. Eğlendirirken aslında bir yandan da mesaj vermeye çalışıyoruz. O yüzden bizim kitaplarımızda, dergilerimizde, filmlerimizde hep işlediğimiz konular var. Mesela iklim krizinden tutun da çevre sorununa, eğitim sorununa, insanların faydalanabileceği birçok bilgiyi biz onlara eğlence aracılığıyla vermeye çalışıyoruz. Kral Şakir, şu an Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da 23 ülkede yayınlanıyor. Çok yakın zamanda Avrupa Amerika'da başlayacak. Türkiye'de gerçekten bir numaralı çocuk ve aile markası oldu. Bunu rahatlıkla söyleyebilirim. Bundan sonraki amacımız bence dünya olmalı diye düşünüyorum. Kral Şakir’de birçok esprimiz Türkiye'deki insanlar tarafından çok gülünen espriler olmasına rağmen işlediğimiz konuların çoğu evrensel.  Dünyada da yayınlandığında belki ufak tefek yerel değişikliklerle, aynı etkiyi yaratabiliyoruz. O yüzden senaryolarımızı genelde öyle oluşturuyoruz. Son yaptığımız ‘’Kral Şakir Geri Dönüşüm’’ filmi hem Türkiye'de hem de dünyada yayınlanacak. Avrupa ve Amerika'da ise 26 ülkede değişik dillerde yayınlanacak. Kral Şakir'in dönüm noktalarından birisi olacak.’’ dedi.

 

 

Çizimleri olan çocukların kendisine sık sık ulaştığını ve elinden geldiğince onlara yol gösterdiğini ifade eden Yaşaroğlu ‘’Olabildiğince yol göstermeye çalışıyorum ve gerçekten de hepsini de değerlendiriyorum. Hatta şaşırıyorlar, nasıl cevap veriyorsun, diye. Ben çok severek yapıyorum bunu. İmza günlerim altı ya da  yedi saat sürebiliyor. Ben hiç yerimden kalkmamışım ve sıra hala duruyor. O kuyruk hiç eksilmiyor. Bu durumun manevi mutluluğu inanılmaz.’’ dedi.

 

Kariyerinde dönüm noktasının bilgisayarla tanıştığı an olduğunu söyleyen karikatürist, ‘’Türkiye’de ilk çıkan bilgisayarlardan bir tanesini aldım. O benim hayatımı değiştirdi çünkü ilk defa bir bilgisayar aracılığıyla animasyon yapılabileceğini ben keşfettim. Animasyon aslında o döneme kadar, yurtdışında yapılan ve çok kalabalık ekiplerce, çok yüksek bütçelerle yapılan bir endüstriydi aslında. Evimde, bilgisayarla çizimler yaparak bunu kavradım ve minik minik animasyonlar yapıp internetten yayınlamaya başladım. Grafi 2000.com sitesini kurdum. Şu anki oluşturduğumuz bütün yapımların ardında o dönem kurduğumuz yaratıcı ekip var. Onlarla birlikteliğimiz hiç kopmadı’’ dedi.

 

O dönemde çok destek göremediklerini söyleyen Yaşaroğlu ‘’O dönem, animasyon ülkede olmayan bir sektördü. Kimse ilgilenmiyordu o sektörle. Bizim devam etme nedenimiz, ekiple birlikte gerçekten bu yolculuktan zevk alıyorduk. Bu yolculuğun içerisinde olmak benim zaten yaşama sevincim ve nedenim. Güne mutlaka bir çizgi roman okuyarak başlıyorum. Belki Türkiye'de en çok çizgi roman okuyanlardan birisiyimdir şu anda.’’ dedi.

 

 

Çocukların merak duygusunun hiçbir zaman kaybetmemelerini dilediğini belirten Varol Yaşaroğlu ‘’Çocuklardan en büyük isteğim, içlerindeki o çocuk ruhunu hiç bir zaman kaybetmemeleri. Çocukların en büyük özelliği merak duyguları. Kral Şakir'in  bir şapkası var. Üstünde de bir simgesi var. Her gittiğim yerde onu soruyorlar anlamını. Ben diyorum ki ‘’Bunu hiçbir zaman size açıklamayacağım. Çünkü benim isteğim, hep onu merak edin. O şapkanın ardında ne var, bu sembolün anlamı ne diye. Bu sizin merak duygunuzu sürekli ömür boyu tetiklesin’’ diyorum. Merak duygusunu yitiren yetişkinler gerçekten sıkıcı birer yetişkine dönüşüyorlar. Onu istemiyorum. İçlerindeki yaşama sevinci, hiçbir zaman bitmesin.’’ dedi.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Diplomaya Bakarak İşe Alma Anlayışı AzaldıÖnceki Haber

Diplomaya Bakarak İşe Alma Anlayışı Azal...

Gez-Gör, Futsal A Milli Takımını ağırladıSonraki Haber

Gez-Gör, Futsal A Milli Takımını ağırlad...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar