Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Engelleri aşan projelere teşvik semineri

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Engelleri aşan projelere teşvik semineri

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Şube Müdürlüğü, 7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelli Haftası kapsamında Kocaeli Fen Lisesi’nde farkındalık semineri düzenledi. Seminere Kocaeli Üniversitesi Teknopark Genel Müdür Yardımcısı Erçin Dinçer, İzmit RAM Özel Eğitim Hizmetleri Bölüm Başkanı Elif Öztaş, İzmit Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Atilla Türkkal, Kocaeli Fen Lisesi Müdürü Sinan Meral, Teknofest birincisi Mekatronik Mühendisi Mustafa Ali Özgönül konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca GÖRSEM Derneği Kocaeli Şubesini temsilen Engin Albayrak, GÖLGEN Spor Kulübü Başkanı Mevlüt Önerbay, Fatih Sultan Mehmet Spor Kulübü Başkanı Gökmen Aydın da destek olmak üzere katılım sağladı.

 

TÜRKKAL: EMPATİ YAPMAK İÇİN ENGELLİ OLMAK GEREKMİYOR

Kocaeli Fen Lisesi Müdürü Sinan Meral’in günün anlam ve önemini belirten konuşmasının ardından rehber öğretmen Elif Öztaş, ‘’Engellilik nedir? Engelli bireylere yönelik özel eğitim hizmetlerinin kapsamı ve başvuru yolları’’ hakkında bilgiler verdi. Seminere katılan İzmit Rehberlik Araştırma Merkezi Müdürü Atilla Türkkal, özel gereksinim duyan bireyler ile iletişimin önemine dikkat çekti. Türkkal öğrencilere, ‘’Hepimiz birer engelli adayıyız’’ vurgusunda bulundu. Türkkal, ‘’Hiçbir zaman engelli olmasak da görme yetimizi kaybetmesek de görme yetersizliği olan bireylere empati kurmalı, saygı duymalı ve onların hassasiyetlerine, dezavantajlarına uygun olarak yaklaşmalıyız. Bunların yanı sıra görme yetersizliği olan bireylere refakat ederken bir adım önde ve engelleri anlatarak, ‘merdiven var, basamak var gibi’ rehberlik ederek yürümeliyiz’’ şeklinde bilgiler verdi.

 

“İNSANLARA FAYDALI BİRŞEYLER YAPALIM”

Seminere katılanlar arasında mekatronik mühendisi Mustafa Ali Özgönül  de vardı. Teknofest’te sosyal sorumluluk projesinde birincilik kazanıp ardından TÜBİTAK’tan hibe alarak teknoloji şirketini kuran Özgönül, öğrenciler ile başarı hikayesini paylaştı. Özgönül üniversitede bir öğrenci arkadaşının babası ile okula geldiğini ve babasının ayağı takılıp düştüğünü gördükten sonra, “Madem mekatronik mühendisiyiz bir şeyler geliştirebiliyoruz. Bu konuda da bir şeyler yapalım, faydalı olalım” diyerek yola çıktığından bahsetti.

 

‘’ENGELLERİ AŞAN PROJE ÜRETİRKEN PES ETMEYİN’’

Özgönül, ‘’Bir arkadaşımla beraber projeye başladık. Daha sonra TÜBİTAK 2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Proje Yarışmalarına katıldık. İlk katıldığımızda projemize güveniyorduk ama istediğimiz sonucu elde edemedik, daha sonra tekrar bir proje hazırladık ve Marmara 1.’si olduk. Sonra Türkiye yarışmasına gittik orada da 1. olduk. Burada şunu öğrendim, engelleri aşan bir proje üzerinde uğraşıyorsan onu asla bırakmayacaksın ve devam edeceksin. Sizlerde bırakmayın pes etmeyin’’ diyerek öğrencilere teknoloji girişimlerine yönlendirdi. Özgönül, görme engelli bireylerin günlük yaşamlarını kolaylaştıracak güvenli ve bağımsız bir şekilde ulaşımlarını sağlamak amacıyla geliştirdikleri cihazın denemesini de sahnede gerçekleştirdi.

 

DİNÇER, TEKNOPARK’A KATILMAK İSTEYEN GENÇLERİ TEŞVİK ETTİ

Seminere katılan Kocaeli Üniversitesi Teknopark Genel Müdür Yardımcısı ve Bilgisayar Mühendisi Erçin Dinçer, öğrencileri Teknopark hakkında bilgilendirdi ve Teknopark’a katılmak isteyen öğrencilere de nasıl bir ruh yapısına sahip olmasını istedikleri hakkında tavsiyeler verdi. Gençlere umutsuz ve karamsar olmamalarını söyledi. Bilgiye ulaşmak için birçok olanakları olduğunu ifade eden Dinçer, ‘’Çok fazla avantajınız var ama tek bir dezavantajınız var. Arkadaşlar, içinizde sizi sonuca ulaştırabilecek bir heyecan öğesi bulmanız lazım, bu engelli insanların engelini kaldırmak da olabilir, Mars’a gitmek de olabilir” diyerek öğrencileri bu konuda teşvik etti. Konuşmasının sonunda öğrencilere, “İçinizdeki heyecanı ve tutkuyu bulmanızı tavsiye ediyorum” dedi.


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İşimiz Temiz Projesi bir yaşındaÖnceki Haber

İşimiz Temiz Projesi bir yaşında

Nazım Hikmet 120’inci yaş gününde şiir ve müzikle anıldıSonraki Haber

Nazım Hikmet 120’inci yaş gününde şiir v...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar