Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Deva Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen: ‘Alım gücünün düşmesi kadının alışkanlıklarını değiştirdi’

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Deva Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen: ‘Alım gücünün düşmesi kadının alışkanlıklarını değiştirdi’

DEVA Partisi Kadın Politikaları Başkanı Elif Esen, kadınların artan fahiş fiyatlar ve yüksek enflasyon karşısında sıkıntılar çektiğini ifade ederek şunları söyledi:

 

Enflasyonu indireceğiz vaatleri mutfaktaki yangını söndürmeye yetmedi

Düşen alım gücü ve zamlanan fiyatlar kadının ev bütçesini idare etmesini her gün biraz daha zorlaştırdı. İktidarın KDV indirimi haberi de enflasyonu düşüreceğiz’ vaatleri de mutfaktaki yangını söndürmeye yetmedi, çarşı pazara çıkanların cebindeki ateşi düşüremedi. Kadın cüzdanından uçup giden geliri ile mutfakta yangını yaşıyor. Kadının mücadelesi, evin temel ihtiyaçlarını karşılamak için hane gelirini pay etmeye çalışırken başlıyor, markete pazara gittiğinde neredeyse her gün artan zamlarla karşılaşınca devam ediyor.”

 

Kadının yaşamındaki riskler artıyor

Dar gelirlerle döndürülmeye çalışılan bu bütçeler kadını bugün ve geleceğe dair pek çok riskle karşı karşıya bırakıyor. Toplum olumsuz etkenler karşısında hızla değişiyor, dönüşüyor, yeni alışkanlıklar gelişiyor. Yaşantımıza yeni kavramlar, iş yapış şekilleri giriyor. Yoksulluk ve yoksunlukla birlikte gelen niteliksiz ve yetersiz beslenme, bunun sonucunda gelişen kısa ve uzun vadeli sağlık sorunları, borçluluk durumundaki artış, aile içi çatışma ve şiddet potansiyeli bu sorunlardan sadece birkaçı. Tüm bu sorunlar kadını geleceğine dair endişelendiriyor.”  

 

Meyve sebzede kredi kartı dönemi başladı’

Yüksek enflasyon karşısında gelirlerin erimesi, alım gücünün düşmesi ve fahiş zamlar nedeniyle semt pazarlarında artık meyve sebzede kredi kartı ile ödeme dönemi başladı. Daha önce pazarlar için görece daha yüksek fiyatlı kategoriler olan giyim, peynir, şarküteri vb kullanılan POS cihazı artık son zamlarla meyve sebze stantlarına da girdi. Konuyla ilgili oda dernek yetkilileri yaptıkları açıklamalarda, pazarda alışveriş yapan sabit gelirli müşterinin kredi kartı ile yani borçlanarak alışveriş yaptığını ifade ederek pazarcıların salgın döneminde 25-30 civarında olan POS kullanım oranının bugün 80lere ulaştığını belirtiyorlar.”

 

Kilo ile satışın yanında taneyle satış  başladı’

Alım gücünün düşmesi kadınların alım alışkanlıklarını da beraberinde değiştirdi. En önemli değişiklik ise alım miktarlarını azaltmaları oldu. Kadın kiloyla alsa bile daha önce aldığının yarısını hatta daha azını alıyor, iki kilo alacaksa bir kiloyla yetinmek zorunda kalıyor. Bazen o da yetmiyor taneyle alıyor. Yine ilgili oda yetkilileri daha önce marketten alışveriş yapan müşterilerin şimdi pazarlara kaydığını, artık kilo ile satışın yanında taneyle de satışın başladığını açıklıyorlar.” 

 

Meyve ve sebze lüks ürün kategorisine girdi

Pazara giden kadınlarla yapılan görüşmeler, ortalama gelir seviyesinde bulunan kadının haftalık pazar alışverişine 100 TL ayırdığını gösteriyor. Kadın elindeki parayla en kaliteli ürünü alabilmek için tezgah tezgah dolaşıyor, taneyle sebzesini meyvesini seçiyor, alıyor. Kadın geçen ay 55 TL ya aldığı peynirin bu ay 70 TL olduğunun da daha birkaç yıl önce aynı paraya tam doldurduğu pazar arabasının şu an ancak yarısını doldurabildiğinin de farkında. Artık kadının uygun maliyetli çıkarabileceği patates yemeği, menemen gibi yemekler de ucuza çıkmıyor. Kadın aldığı ürünlerle çocuğunu, ailesini doyuramamaktan, çocuğunu sağlıklı yetiştirememekten şikayetçi, mutsuz, umutsuz.”

 

‘İktidar vaatlerini yerine getiremiyor

Pazardaki marketteki fahiş fiyatlarla mücadele veren kadın, açıklanan enflasyon rakamlarının gerçekçi olmadığını ve kimseyi ikna etmediğini düşünüyor. Kendi cüzdanında, pazar arabasında, mutfağında yaşadığı enflasyonu biliyor. Enflasyon sepeti oluşturulurken yapılan değişikliklerin, seçilen ürünlerin gerçek resmin ortaya çıkmasını engellediğini görüyor. Kadın enflasyonla mücadele edeceklerini vaat eden iktidar yetkililerinin, yerine getiremedikleri vaatlerin karın doyurmadığını, enflasyonun köpüğünü alacaklarına daha da köpürttüklerini çok net görüyor.”

 

Kadın DEVA kadrolarına güveniyor

Kendisinin, ailesinin, çocuğunun geleceğini düşünen, endişelenen kadın geleceğini güvenle inşa etmek için çözümün parçası olmaya hazır. Deneyimli, işinin uzmanı, dürüst kadrolar ve doğru politikalarla ancak bu ülkenin yönetilebileceğinin farkında. Gittikçe kabaran enflasyon köpüklerini de DEVA damlalarının yıkayıp götüreceğine de her gün biraz daha fazla inanıyor, DEVA kadrolarına güveniyor.”


Kaynak: (BHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Başkan Tokat Muhtarlar Bir Araya GeldiÖnceki Haber

Başkan Tokat Muhtarlar Bir Araya Geldi

Vodafone, Yeni Nesil Perakendede Stratejik Ortaklıklarla BüyüyorSonraki Haber

Vodafone, Yeni Nesil Perakendede Stratej...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar