Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Ceviz, Alzheimer Hastalığı ve Sağlıklı Bir Beyin Arasındaki İlişki

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Ceviz, Alzheimer Hastalığı ve Sağlıklı Bir Beyin Arasındaki İlişki

Araştırmalar, sağlıklı bir diyetin genel sağlığa ve beyin sağlığına katkıda bulunduğunu gösteriyor. Yapılan çalışmalar, cevizlerin bilişsel işlevlerde ve Alzheimer hastalığı gibi nörodejeneratif rahatsızlıklarda faydalı bir rol üstlenerek beslenme düzenlerinin önemli bir parçası olabileceğini ortaya koyuyor.

 

2022 yılında yapılan yeni bir klinik öncesi hücre tabanlı çalışma, ceviz ve bilişsel işlev arasındaki bağlantıyı daha da araştırarak ceviz yağının Alzheimer hastalığının ilerlemesinin belirteçlerini azaltmada rol oynayabileceğini bulgularla öne sürdü.

 

Bu çalışmanın sonuçları ceviz ve bilişsel işlevler arasında umut verici bir bağlantı olduğunu ortaya koysa da, insanlar üzerindeki etkisini tam olarak anlamak için gerekli olan insan klinik deneyleri de dâhil olmak üzere ek araştırmaların yapılması gerekiyor.

 

Ek olarak, devam eden araştırmalar ceviz gibi belirli yiyecekleri yemenin aşağıdakilerle bağlantılı olabileceğini öne sürüyor:

 

- yüksek risk gruplarında, yaşa bağlı bilişsel bozulmaya karşı gelişmiş bilişsel işlev ve hafıza

- demansın ilerlemesinde risk faktörleri olan kardiyovasküler hastalık veya tip 2 diyabet gibi diğer hastalıkların riskinin azalması

- Alzheimer hastalığının başlangıcını geciktirme veya ilerlemesini yavaşlatma

 

Bu bulgular, ceviz gibi gıdaların bilişsel işleve potansiyel faydaları desteklemede ve diğer hastalıklar için risk azaltmada oynayabileceği rolü açıkça anlamak için ek araştırmaları gerektirmektedir.

 

Klinik öncesi çalışmalar ve insanlarla yapılan deneyler sonucunda ortaya çıkan bulgular, günde yaklaşık 28 gr (yaklaşık bir avuç) ceviz tüketiminin, beyin sağlığı açısından en güçlü potansiyel faydaları ortaya çıkardığını gösteriyor.

 

Araştırmanın olumlu bulgularla sonuçlanmasına karşın bu çalışma hayvanlar üzerinde yapıldı ve bu nedenle bulgular henüz insanlarla ilişkilendirilemiyor. Hayvan deneyleri, insanlar üzerindeki etkileri belirlemek için gereken ek araştırmalara arka plan sağlar ve hipotezleri formüle etmek için kullanılır.

 

Şu an dünyada 47 milyon Alzheimer hastası var ve 2030’da 76 milyon hasta olması bekleniyor. Türkiye’de 600.000 aile bu hastalıkla mücadele ediyor ve mevcut nüfusun oldukça küçük bir bölümünü, 8,7’sini oluşturan 65 yaş üstü nüfus hızla artıyor. Bu nedenle demans hastalarının sayısında hızlı bir artış izleniyor. 

 

Alzheimer hastalığı gibi rahatsızlıklarda, belirti ve semptomlar yaşamın çok sonraki zamanlarına kadar ortaya çıkmayabilir. Ceviz yemek gibi basit ve besleyici alışkanlıkları erken yaşta benimsemek ve bunları sık sık yapmak, bilişsel işlevlere ve nörodejeneratif koşullara fayda sağlayabilecek umut verici bir eylem olabilir.

 

Referans:

  1. Poulose SM, Miller MG, Shukitt-Hale B. Role of walnuts in maintaining brain health with age. J Nutr. 2014;144(4 Suppl):561S-566S.
  2.  Esselun C, Dieter F, Sus N, Frank J, Eckert GP. Walnut Oil Reduces Aβ Levels and Increases Neurite Length in a Cellular Model of Early Alzheimer Disease.

Nutrients. 2022; 14(9):1694. https://doi.org/10.3390/nu14091694

  1. Muthaiyah B, Essa MM, Lee M, Chauhan V, Kaur K, Chauhan A. Dietary

supplementation of walnuts improves memory deficits and learning skills in transgenic mouse model of Alzheimer's disease. J Alzheimers Dis. 2014;42(4):1397–1405. doi:10.3233/JAD-140675

  1. Prof. Dr. Işın Baral Kulaksızoğlu, Doç. Dr. Barış Topçular 600.000 families are struggling with the Alzheimer’s disease in Turkey, Türkiye Alzheimer Derneği

 


Kaynak: (BYZHA) - Beyaz Haber Ajansı


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
Erçişli Muhtarın 15 Yıllık Hayali Gerçek OlduÖnceki Haber

Erçişli Muhtarın 15 Yıllık Hayali Gerçek...

Başkan Türkyılmaz’dan Sel Sonrası Büyükşehir’e “İhmal” İsyanı ve Suç DuyurusuSonraki Haber

Başkan Türkyılmaz’dan Sel Sonrası Büyükş...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar