Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Bel Soğukluğundan Korunmak İçin 8 Kural

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Bel Soğukluğundan Korunmak İçin 8 Kural
Cinsel yolla bulaşan bel soğukluğu, çok eşli ve ilişki esnasında korunmayan kişilerde görülebiliyor. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kendini gösterebilen bel soğukluğundan, doğru tedavi planlaması ile kurtulmak mümkün olabiliyor. Bu rahatsızlık bazen hiçbir belirti vermediği için kalıcı ve ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor. Çiftlerin bel soğukluğundan korunmak için alacağı önlemler büyük önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Egemen İşgören, belsoğukluğundan korunma yolları hakkında bilgi verdi.

Cinsel yolla bulaşan bel soğukluğu, çok eşli ve ilişki esnasında korunmayan kişilerde görülebiliyor. Hem erkeklerde hem de kadınlarda kendini gösterebilen bel soğukluğundan, doğru tedavi planlaması ile kurtulmak mümkün olabiliyor. Bu rahatsızlık bazen hiçbir belirti vermediği için kalıcı ve ciddi komplikasyonlara neden olabiliyor. Çiftlerin bel soğukluğundan korunmak için alacağı önlemler büyük önem taşıyor. Memorial Antalya Hastanesi Üroloji Bölümü’nden Op. Dr. Egemen İşgören, belsoğukluğundan korunma yolları hakkında bilgi verdi. 

 

İnsandan insana direkt temas ile bulaşıyor

Gonore ya da sık bilinen adıyla bel soğukluğu, Neisserria gonorrhoeae isimli bir bakterinin neden olduğu cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur. Hem kadın hem de erkeklerle görülmekle birlikte erkeklerde görülme sıklığı daha fazladır. Erkekten kadına bulaşması daha kolaydır, özellikle genç kadın ve erkeklerde görülmektedir. Çoğunlukla üretra, rektum veya boğazda enfeksiyona neden olur. Kadınlarda rahim ağzında ve tüplerde de enfeksiyona neden olabilir. Bel soğukluğuna neden olan bakteri sadece insandan insana direk temas ile bulaşır ve vücudun dışında yaşayamaz. Bel soğukluğuna neden olan bakterinin neme ihtiyacı vardır haliyle kuru ortamda yaşayamaz. 

 

Hiçbir belirti vermeyebilir

Genellikle bel soğukluğu enfeksiyonu hiçbir belirti vermez. Bununla birlikte semptomlar vücuttaki birçok bölgeyi etkileyebilir ancak genellikle genital bölgede görülür. Bel soğukluğu cinsel temasta anal, oral veya vajinal seks ile semen ve vajinal sıvılar yoluyla bulaşmaktadır. Bel soğukluğunun bulaşması için meni boşalmasının olmasına gerek yoktur. Bazı doğumlarda, doğum sırasında bebeğe bile bulaşabilir. Bel soğukluğu cinsel ilişki dışında seks oyuncaklarıyla da bulaşabilmektedir. Cinsel olarak aktif, 25 yaşın altındaki kadınlar ve erkeklerle seks yapan erkeklerde bel soğukluğuna yakalanma riski daha yüksektir.

 

Bel soğukluğu belirtileri kadın ve erkeklerde farklılıklar gösterebilir

Erkeklerde bel soğukluğu belirtileri şunlardır;

İdrar yaparken yanma hissi, ağrı, idrar yapılan kanaldan sarı veya yeşil renkte akıntı, penis ucunda kızarıklık, testislerde ağrı ya da şişlik. 

Kadınlarda bel soğukluğu belirtileri şunlardır;

İdrar yaparken yanma, ağrı, vajinal akıntı, genital alanda kaşıntı, vajinal kanama, cinsel ilişki sonrasında ya da adet dönemi dışında olan kanama, cinsel ilişki esnasında ağrı, yanma, karın ağrısı.

Tedavi edilmezse daha ciddi sorunlara neden oluyor

Erkeklerde idrar kanalından, kadınlarda rahim ağzından, rektum ve boğazdan örnek alınan örneklerin mikroskop altında incelenmesi ve kültürünün yapılması ile tanı koyulur. Bel soğukluğu olup olmadığını belirlemek için sürüntü örneğini analizi yapılır. Bel soğukluğu, bakteriler yoluyla oluştuğu için antibiyotikler ile tedavi edilir. Antibiyotik iğne ya da hap şeklinde alınabilir ve mutlaka doktor önerisi ile kullanılmalıdır. Mutlaka eş tedavisi uygulanmalıdır. Tedavi edilmeyen belsoğukluğu, daha ciddi sorunlara neden olabilir.

Bel soğukluğundan korunma yolları şunlardır;

  1. Cinsel aktif yaşa gelmeden önce HPV ve Hepatit B için aşılanma yapılması
  2. Cinsel ilişki öncesi tarama yapılması
  3. Düzenli ve düzgün şekilde kondom kullanımı
  4. Alkol ve madde bağımlılığının önlenmesi, tedavi ve destek alınması
  5. Sünnet
  6. Cinsel partner seçiminde titiz davranılması
  7. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar konusunda bilgilenilmesi
  8. Düzenli olarak test yaptırılması

 

 

 

Ayça Çatak / Medya ve İletişim Uz.
0549 314 67 94
[email protected]
Sinemyis İşbaşı/ Memorial Antalya Hastaneleri Medya ve İletişim Md.
0549 314 70 10
[email protected]
Esra Aydemir/ Medya ve İletişim Grup Md.
0549 314 67 41
 [email protected]

  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İnfodemi Eğitimi Çevrimiçi Eğitim Aracı Kamuoyuna TanıtıldıÖnceki Haber

İnfodemi Eğitimi Çevrimiçi Eğitim Aracı...

Gamify Temmuz 2021 turnuva takvimi açıklandı!Sonraki Haber

Gamify Temmuz 2021 turnuva takvimi açıkl...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar