Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

Aşırı fedakarlık hem çocuğun hem ailenin psikolojisini tehdit ediyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
Aşırı fedakarlık hem çocuğun hem ailenin psikolojisini tehdit ediyor
Sağlıklı ebeveynlik, kişinin kendi sağlığı ve mutluluğunu garanti altına almasıyla başlar

Ebeveynlik, insan yaşamının en önemli ve en karmaşık rollerinden biri. Çocuklarının fiziksel ve duygusal ihtiyaçlarını karşılamak, hayatlarını doğru şekillendirmeleri için onlara yön vermek, değerler ve beceriler kazandırmak için destek olmak, önce ebeveynlerin sorumluluğunda. Ama bu süreçte ebeveynlerin kendi ihtiyaçlarını sürekli ertelenmesi veya yok sayması, onları “fedakarlık” ile baş başa bırakıyor. Bu da hem kendilerinin hem çocuklarının, dolayısıyla ailenin psikolojik sağlığını tehdit ediyor.

HiDoctor Uzman Klinik Psikoloğu Gizem Konuş “Aşırı fedakârlık ve sürekli vericilik, birçok ebeveyni tükenmişlikle baş başa bırakıyor. Sağlıklı bir ebeveynlik için kişinin kendi sağlığını ve mutluluğunu ihmal etmemesi şarttır. Kendi ihtiyaçlarınıza öncelik vermek, çocuklarınıza daha iyi bakım sağlamanız için gereklidir.” diyor.

 

Ebeveynlik, her ne kadar özünde sevgi olan ve ödüllendirici bir deneyim olsa da büyük bir psikolojik dayanıklılık ve enerji gerektiriyor. Günümüz koşullarında ebeveynler, sadece çocuklarının ihtiyaçlarını karşılamakla kalmayıp, aynı zamanda kendi psikolojik sağlıklarını da korumak zorundalar. Zira, aşırı fedakârlık ve sürekli vericilik, birçok ebeveyni tükendiği ve destek aradığı bir noktaya getiriyor.

HiDoctor Uzman Klinik Psikoloğu Gizem Konuş, sağlıklı bir ebeveynlik deneyimi için kişinin öncelikle kendi sağlığını ve mutluluğunu garanti altına alması gerektiğini belirtiyor. “Kendi ihtiyaçlarınıza öncelik vermek, çocuklarınıza daha iyi bakım verebilmeniz için gereklidir. Bu, düzenli egzersiz yapmak, yeterince uyumak, sağlıklı beslenmek veya hobilerinize zaman ayırmak gibi basit adımlarla başlayabilir. Günlük rutinlerinize küçük meditasyon pratikleri, nefes egzersizleri veya günün belirli zamanlarında kısa molalar vermek de stresinizi daha iyi yönetmenizi sağlar. Bu noktada yardım istemekten çekinmemek önemli bir adım. Elbette ebeveynlerin yanı sıra, yakınlarının da bu farkındalığa erişmesi çok önemli. Ayrıca, ebeveynlerin duygusal ve psikolojik destek almakta tereddüt etmemeleri de önemli. Bu, profesyonel bir ruh sağlığı uzmanı ile görüşmek, destek gruplarına katılmak veya güvenilir arkadaşlar ve aile üyeleriyle düşüncelerinizi paylaşmak da olabilir. Sosyal destek, zorluklarla başa çıkarken büyük bir fark yaratabilir” diyor. Konuş, sağlıklı bir ebeveynlik için rehberlik yapacak ip uçlarını şöyle sıralıyor:


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
BigChefs Yatırımcı İlişkileri Direktörlüğü ne Bahar Tuzla Akın getirildiÖnceki Haber

BigChefs Yatırımcı İlişkileri Direktörlü...

IAS’de hedef uluslararası iş birliklerini artırmakSonraki Haber

IAS’de hedef uluslararası iş birliklerin...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar