Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

20 Milyon İnsanı İlgilendiriyor

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
20 Milyon İnsanı İlgilendiriyor
​​​​​​​ATSO Meslek Grubu Başkanı Cemil Gündüz, inşaat maliyetlerinin toplamının yüzde 92 oranında arttığını belirterek, “2 milyon çalışanı ve 20 milyon insanı yakından ilgilendiren inşaat sektörü maalesef içine düştüğü bu durumla birlikte zor günler geçiriyor.” dedi.

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Meslek Grubu Başkanı Cemil Gündüz, maliyetlerin artması dolayısı ile inşaat sektörünün zor günler geçirdiğini söyledi.

ATSO Başkanı Hikmet Çinçin’in de katıldığı toplantıda konuşan Gündüz,”İnşaat sektörü 2019 yılına, 2018 yılında yaşanan küçülme etkisi ve yapısal sorunlarla beraber başlamıştır. 2018 yılında % 1,9 küçülmüştür. 2019 yılında göreceli bir toparlanma yaşanmışsa da, sektörde küçülme hızlanmış ve yılı  % 8,6 küçülme ile tamamlamıştır.” dedi.

BÜYÜMEYİ SINIRLAYAN SEKTÖR

2020 yılının ilk yarısını da küçülerek kapatan inşaat sektörünün büyümeyi sınırlayan sektörlerin başında geldiğini belirten Gündüz, “Açıklanan veriler inşaat sektörünün ülkenin büyüme performansının üzerinde daraldığını göstermektedir. Pandemi döneminde ekonomiye verilen destekler ve iktisadi faaliyetlere geri dönüşler sonucunda 2020  3. Çeyrekte inşaat sektörü sekiz çeyrek (yani 2yıl) sonra büyüme göstermiştir. Ancak artışa geçen inşaat sektörünün 2020 yılı dördüncü çeyrekte son 3 yılda gerçekleşen en keskin düşüşü yüzde -12,5 olarak yaşamıştır.”

MALZEME FİYATLARI YÜZDE YÜZ ARTTI

“Salgın ile mücadele kapsamında uygulanan tedbirler ve malzeme fiyatlarındaki yüzde yüzü geçen artışlar, döviz kurundaki yükselişleri de geride bırakmış sektörün mali yapısını derinden Etkilemiştir. Hazır beton, Demir, Kereste, Sac, MDF, Bakır, Tesisat Malzemeleri, Boya gibi en temel inşaat malzemeleri fiyatlarındaki yüksek artışlar, Yap-Sat ve Kamu Müteahhitleri başta olmak üzere, sektörde faaliyet gösteren tüm firmaları büyük sıkıntılar ile karşı karşıya bırakmıştır.” dedi.

SÜREÇTE SEKTÖR YARA ALDI

Yaşanan bu olumsuz sürecin sektörün giderek yara almasına neden olduğunu belirten Gündüz, “Dövizdeki hızlı artış sebebi ile yerli üreticiler dış pazarlara nakit para ve yüksek fiyatlarla malzeme satışına yönelmiş, bu durum iç piyasada fiyatların daha da artmasına ve malzemenin karaborsa satılmasına sebep olmuştur. Yaşanan bu olumsuz süreç sektörün giderek yara almasına neden olmuş aynı zamanda sektöre bağlı birçok iş kolunda da domino etkisi yaratarak, ekonomik olarak zor duruma düşürmüştür. 2 milyon çalışanı ve 20 milyon insanı yakından ilgilendiren inşaat sektörü maalesef içine düştüğü bu durumla birlikte zor günler geçirmektedir.” dedi.

KONUT FAİZ ORANI YÜZDE 0.7 OLSUN

Yaptığı basın toplantısında bir takım önerilerde de bulunan Gündüz, “Süre bildirilerek (3-6) ay konut kredi faizlerinin %0,7 seviyelerine düşürülmesi. İnşaat malzemelerinde iç piyasanın taleplerini ve ihtiyaçlarını belirleyerek, bu miktarları karşıladıktan sonra dış pazarlara satışının yapılması. İnşaat firmalarının kredi borçlarının faizsiz olarak 1 yıl ertelenmesi ve mevcut inşaatları bulunanlara uzun vadeli kredi sağlanması. İnşaat demiri ve Hazır beton alımlarında KDV oranının sıfırlanması.Tapu harçlarının geçici olarak sıfırlanması ve KDV oranının %1’e indirilmesi.”

UCUZ TOPLU KONUT ALANLARI OLUŞTURULMALI

Belediyeler yeni yerleşim alanlarını hızla hayata geçirmeli yol, su ve elektrik gibi hizmetleri sağlayarak ucuz toplu konut alanları oluşturmalıdır. Deprem kuşağında olan ülkemizde kentsel dönüşüm bu dar boğazda bir fırsat haline getirilmeli, kentsel dönüşümlü binalara çok düşük faizli kredi imkanı sağlanarak, inşaatçılara da nefes alacak bir alan açılmalı, çok uzun süren kentsel dönüşüm ruhsatlarının önünde duran bürokrasi ortadan kaldırılmalıdır. Konut yapan ve yapmayı düşünen kişi ve firmaların yıllar içinde güçlenmesi ve sektörde olası yaşanacak kayıpları önlemek için kentsel dönüşüm modelinde olduğu gibi yapı maliyetinin %10’nu oranında teminat alınarak, sektörün sürekliliği ve dayanıklılığı arttırılmalıdır. Kamu ihalelerinde %5 olarak uygulanan stopajın % 2’ye , 4/10 olarak uygulanan KDV tevkifatının geçici bir süre için iptal edilmesine. Yaşanan mücbir sebepler ve fiyatlardaki anormal artışlar sebebiyle kamu müteahhitlerine piyasa şartlarına uygun şekilde fiyat farkı ve süre uzatımı verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

      


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
İMAMOĞLU’NDAN BAKKALARA VE İSTANBULLULARA ÇAĞRI: “GELİN HEP BİRLİKTE İYİLİĞİ ORGANİZE EDELİM”Önceki Haber

İMAMOĞLU’NDAN BAKKALARA VE İSTANBULLULAR...

Nesrin Ünal yeni şarkısını Orhan Baba’ya ithaf etti!Sonraki Haber

Nesrin Ünal yeni şarkısını Orhan Baba’ya...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar