Hatay
DOLAR26.8403
EURO28.7473
ALTIN1659.1

​​​​​​​11'inci Türkiye Enerji Zirvesi Sona Erdi

  • Yazdır
  • A
    Yazı Tipi
  • Yorumlar
​​​​​​​11'inci Türkiye Enerji Zirvesi Sona Erdi

23 OTURUMDA ENERJİNİN LİDERLERİ GÜNDEMİ BELİRLEDİ

Türkiye enerji sektörünün en büyük aile buluşması olan Türkiye Enerji Zirvesi, T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in katılımıyla 21-23 Kasım 2021 tarihlerinde, Antalya Regnum Carya Otel’de gerçekleşti. Enerji piyasalarının gündemini oluşturan 23 başlıkta oturumlara ev sahipliği yapan zirvede, yenilenebilir enerji, yeşil mutabakat anlaşması, akaryakıt ve LPG piyasaları, elektrikli araçların geleceği ve yakın dönemde yeni rezervlerin keşfedildiği Sakarya Gaz Sahası ele alındı.

 

Türkiye Enerji Zirvesi’nin 11’incisi yoğun delege katılımı ile 21-23 Kasım tarihleri arasında Antalya Regnum Carya Otel’de gerçekleşti. T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yanı sıra; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan, EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız’ın katıldığı zirvede 23 önemli başlıkta oturumlar gerçekleştirildi. 

 

BAKAN DÖNMEZ YENİ ARAŞTIRMA GEMİSİNİN MÜJDESİNİ VERDİ

Açılışını T.C. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in yaptığı zirvede Bakan Özel Oturumu gerçekleştirildi. Oturumda Karadeniz'deki doğalgaz keşfine yönelik çalışmalarla değinen Bakan DönmezSakarya Gaz Sahasına ilişkin bütün mühendislik çalışmalarını tamamlamış durumdayız. Öte yandan, o projede kullanılacak yüksek nitelikli boruların siparişlerini verdik. Alanında uzman, yetkinliği üst seviyede olan bir şirketle birlikte yürüteceğiz bu işi. 2022'nin baharında suyun altına, Karadeniz'in derinliklerine boruları yerleştirerek ilk kaynağı yapacağız inşallah" ifadelerini kullandı. Dördüncü sondaj gemisinin de 2022'nin bahar aylarında Türkiye'ye ulaşacağının müjdesini veren Dönmez, "Gemimiz, 7. nesil bir gemi. Dünyada sadece 5 tane var ve biri artık bizde. Gemimiz inşallah önümüzdeki yılın bahar aylarında ülkemize doğru demir alacak. 4. gemimiz çift kule tasarımına, sert deniz şartlarında çalışabilecek kabiliyete sahip. Yüksek basınçlı rezervuarlarda dahi daha emniyetli şekilde çalışıyor. Karadeniz gazında bütün hesabı kitabı 2023'e göre yaptık. Her şeyi bilimsel bir çerçevede ele alıyoruz. İnşallah hedefimize ulaşacağız" değerlendirmesinde bulundu.

 

TÜRKİYE ELEKTRİK PİYASASINDA ÜRETİM, TİCARET VE DAĞITIM ELE ALINDI

Zirvenin ilk oturumu olan Türkiye Elektrik Piyasası’nda Üretim, Ticaret ve Dağıtım’da konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan Yardımcısı Abdullah Tancan Türkiye’nin yenilenebilir enerji yatırımlarında öncülüğü sürdüreceğini belirterek, “Türkiye’nin kurulu elektrik gücü 99 bin MW’a olarak ölçümlenirken, bu gücün 53 bin MW’lık önemli bir kısmı yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanıyor. Bu kurulu gücün yüzde 53’ünün yenilenebilir enerji kaynaklarından geldiğini gösteriyor. Pandemi nedeniyle azalan elektrik tüketimi, normalleşme süreciyle artarak devam ediyor. Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırdığımızda elektrik tüketiminde yüzde 8’lik bir artış söz konusu, küresel çapta enerji fiyatları artıyor. Tüketici ve piyasalarımız fiyat artışından mümkün olan en az şekilde etkilenmesi için gayret içerisindeyiz” ifadelerini kullandı. 

 

‘BÜYÜK ENERJİ TÜKETİCİSİ ANKETİ’ SONUÇLARI PAYLAŞILDI

TÜSİAD Sanayi, Hizmetler ve Tarım Komisyonu bünyesinde faaliyet gösteren Enerji Çalışma Grubu tarafından organize edilen “Tüketici Odağıyla Enerjinin Dönüşümü” oturumunda ‘Büyük Enerji Tüketicisi Anketi’ sonuçları paylaşıldı. Anket çalışması; “Enerji yatırımları ve verimlilik”, “Piyasa mekanizmaları” ve “Karbonsuzlaşma” başlıklarından oluştu. Anket sonuçlarına göre enerji tedariğinde öne çıkan riskler ise; arz güvenliğini, maliyetlerini ve enerji kalitesini en kritik riskler olarak sıralandı. Büyük enerji tüketicilerinin öncelikli beklentileri ise maliyet öngörülebilirliği ve şeffaflık olarak öne çıktı. 

 

YEŞİL MUTABAKATIN ETKİLERİ TARTIŞILDI

Garanti BBVA Özel Oturumu: Yeşil Mutabakatın Etkileri başlıklı oturumda yeşil mutabakatın enerji piyasalarına ve Türkiye sanayisine etkileri masaya yatırıldı. Oturumun moderatörlüğünü Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Dış İlişkiler Müdür Vekili Öztürk Selvitop üstlenirken, Sürdürülebilir Ekonomi ve Finans Araştırmaları Derneği (SEFiA) Kurucu Direktörü Bengisu Özenç, Shura Enerji Dönüşümü Merkezi Araştırma Koordinatörü Hasan Aksoy ve APLUS Enerji Ortağı Volkan Yiğit yeşil mutabakatın etkilerini konuştu.

 

ENERJİ DÖNÜŞÜMÜNDE ULUSLARARASI İŞ BİRLİĞİNE VURGU YAPILDI

Akdeniz Enerji Düzenleyicileri Birliği (MEDREG) Özel Oturumu: Akdeniz Bölgesi’nde Enerji Dönüşümünde Düzenleyici Kurumların Rolü başlıklı oturumda MEDREG üyesi ülkelerin enerji piyasalarındaki son gelişmeler, düzenleyici kurumların enerji politikalarındaki rolü ve yenilenebilir enerji yatırımları konuşuldu. T.C Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) Başkanı Mustafa Yılmaz’ın açılış konuşmasıyla başlayan oturuma, MEDREG Başkan Yardımcısı ve Fas Düzenleme Kurulu Başkanı Abdellatif Bardach, MEDREG Direktörü Hasan Özkoç, MEDREG Kurumsal Çalışma Grubu Başkanı ve Ürdün Enerji Düzenleme Kurumu Elektrik ve Yenilenebilir Enerji Bölümü Direktörü Mohammad Maayah, Arnavutluk Enerji Düzenleme Kurumu Genel Sekreteri Elton B. Radheshi ve MEDREG Yenilenebilir Enerji Çalışma Grubu Başkan Yardımcısı, Lübnan Enerji Düzenleme Merkezi Teknik Danışmanı Sorina Mortada katıldı. 

 

ENERJİDE FİNANS BAŞLIĞI SEKTÖR LİDERİYLE KONUŞULDU

Türkiye Enerji Zirvesi ayrıca KPMG Özel Oturumu: Enerji Yatırım Finansmanında Yeni Modeller ve Beklentiler başlıklı oturuma ev sahipliği yaptı. Oturumun moderatörlüğünü KPMG Türkiye Şirket Ortağı Orhan Turan üstlenirken, Garanti BBVA Genel Müdür Yardımcısı Ebru Edin, GKC Partners Ortağı Güniz Gökçe ve Zorlu Enerji CEO’su Sinan Ak konuşmacılar arasında yer aldı.

 

23 BAŞLIKTA OTURUM DÜZENLENDİ

Zirve yer alan tüm oturumların başlıkları, “Türkiye ve Dünya Enerji Piyasalarında Son Gelişmeler, Türkiye ve Dünya Ekonomisinde Son Gelişmeler, Bakan Özel OturumuTürkiye Elektrik Piyasası’nda Üretim, Ticaret ve Dağıtım, EDİDER Özel Oturumu: Enerjide Veri Analitiği ve Yapay Zeka, Türkiye’de Biyodizel Sektörü ve Sürdürülebilir Havacılık Yakıtları için Yol Haritası, TÜSİAD Özel Oturumu: Tüketici Odağıyla Enerjinin Dönüşümü, Türkiye Akaryakıt Piyasası, TEHAD Özel Oturumu: Elektrikli Araçlar, Gelecek Trendleri, Düzenleyici Perspektif, Garanti BBVA Özel Oturumu: Yeşil Mutabakatın Etkileri, Türkiye LPG Piyasası, Kömürden Elektrik Üretimi ve Kömür Piyasaları, Türkiye Doğalgaz Piyasası, MEDREG Özel Oturumu: Akdeniz Bölgesinde Enerji Dönüşümünde Düzenleyici Kurumların Rolü, Karbon Piyasaları IREC, YEK-G, Elektrik Depolama, Dağıtık Üretim ve Dijitalleşme, Türkiye’de Jeotermal Enerji Yatırımları, Türkiye’de Güneş Enerjisi Yatırımları, Türkiye’de Arama-Üretim Yatırımları: Sakarya Gaz Sahasının Geliştirilmesi ve Karada Devam Eden Faaliyetler, KPMG Özel Oturum: Enerji Yatırım Finansmanında Yeni Modeller ve Beklentiler, SHURA Özel Oturumu, RHG Enertürk-TÜREB Özel Oturumu: 2020 Sonrası Rüzgar Sektörünün Dönüşümü, ETD Istanbul Traders Meeting” şeklinde gerçekleşti. 


  • 0
    SEVDİM
  • 0
    ALKIŞ
  • 0
    KOMİK
  • 0
    İNANILMAZ
  • 0
    ÜZGÜN
  • 0
    KIZGIN
7.  ALEMLERE RAHMET KISA FİLM FESTİVALİ’NDE SİNEMADA İSLAMFOBİ KONUŞULDUÖnceki Haber

7.  ALEMLERE RAHMET KISA FİLM FESTİVALİ’...

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı  Avon’dan 1,35 milyon dolar bağışSonraki Haber

Toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı...

Yorum Yazın

Başka haber bulunmuyor!

Ana Sayfa
Web TV
Foto Galeri
Yazarlar