© Sektorel 2021

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Dil Derneğinin kuruluşunun 37. Yılı kutlamasına ev sahipliği yaptı

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Dil Derneği’nin kuruluşunun 37. Yılı kutlamasına ev sahipliği yaptı. Hukukçu, şair  Yekta Güngör Özden’e adanan etkinliğe CHP Genel Başkanı  Özgür Özel de katıldı.

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Dil Derneği’nin 37. yılı kutlamasına ev sahipliği yaptı. Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi'nde düzenlenen “Ustalara Saygı” törenine CHP Genel Başkanı Özgür Özel de katıldı. 

Hukukçu, şair eski Anayasa Mahkemesi Başkanı Yekta Güngör Özden’e adanan törende Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, yaptığı açılış konuşmasında Türkiye'deki dil sorunu üzerinde durarak 1989'dan beri dernek çalışmalarına destekte bulunan Çankaya Belediyesi ve Başkan Hüseyin Can Güner'e teşekkür etti. 


DİL DERNEĞİ DARBECİLERE YENİLMEDİ

Dil Derneği’nin kuruluşunun 37. Yılı etkinliğine ev sahipliği yapmaktan mutluluk duyduğunu belirten Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner, Dil Derneği’nin, 12 Eylül’ün yarattığı, Atatürkçü gibi görünen karşı darbecilere karşı dimdik ayakta kalan önemli bir kurum olduğunu kaydetti. Güner şöyle devam etti: 

“12 Eylül yönetiminin, darbecilerin hedef aldığı çok önemli kurumlarımız oldu. Hukukla savaştılar, hukuku karşılarına aldılar. Aynı zamanda Cumhuriyet'in kazanımlarını, Atatürk'ün devrimlerini Atatürkçü gibi görünerek bir karşı devrim atağıyla gerçekleştirdiler. Dil Derneği, karşı darbecilere yenilmeyip ayakta durup yılmadan mücadele eden insanların başlattığı yeni bir devrimdir. Ben 37 yıldır bu yolda emek veren geçmişten bugüne katkı koyan herkese tüm gönüldaş ve yoldaşlarına da ayrıca teşekkür ediyorum.

HER ZAMAN DİL DERNEĞİ’NİN YANINDA OLACAĞIZ

Bugün 12 Eylül yönetiminin karşısına aldığı diğer bir alan hukuktu dedik. Hukuku katlettiler. Ama bugün Dil Derneğimiz çok kıymetli bir hukuk insanına 37. yılına adarken bence 12 Eylül ile yeni bir hesaplaşma da yapıyor. Sayın Yekta Güngör Özden, benim gibi genç yaşta hukuk mücadelesine başlamış; Bülent Ecevit'i ve İsmet İnönü'yü savunarak, partimizin hukuk danışmanlığını yaparak çok değerli bir hukuk mücadelesi vermiş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin en önemli kurumlarından biri olan Anayasa Mahkemesi Başkanlığıyla bu ömrü taçlandırmış çok kıymetli bir isim. Bence Dil Derneği, bir hukuk insanına bu yılı adarken 37 yıl önce başlattığı devrim açısından da çok kıymetli bir adım atıyor. Bugün sizlerle birlikte bu mücadeleyi sürdürdüğümüz için bende büyük bir mutluluk ve onur duyuyorum. Bundan sonra yapılacak her etkinlikte üzerimize düşeni fazlasıyla yapacağımızı, bunun bizim vazifemiz olduğu bilinciyle hiç yüksünmeden her zaman için bir adım gerinizde koşacağımızı belirtiyorum, hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum."


SAF BİR ATATÜRKÇÜ VE DİL DERNEĞİ DOSTU

Başkan Güner'in ardından konuşan Özgür Özel, CHP'nin bir tüzük kurultayı aşamasında olduğunu belirterek geçmiş dönemlerde yazılı belgelerini Dil Derneği'nin denetiminden geçtikten sonra bastıran partinin, bu geleneği sürdürmek istediğini söyledi. Özel, "Sevgi Özel çok stratejik bir yerde oturuyor. Sağ yanınızda İsmet İnönü'nün Cumhuriyet Halk Partisi'nin ikinci Genel Başkanının avukatı Yekta Güngör Özden; sol yanınızda Cumhuriyet Halk Partisi'nin son genel başkanının avukatı Hüseyin Can Güner oturuyor. 30 yaşında, mülakat mağduru, 1 yaşında babasını kaybetmiş, bütün sınavlarda okul birincisi olmuş. Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesine birincilikle girmiş, dereceyle mezun olmuş birisi. Liyakatli olduğu için, genç olduğu için gece gözümüzü yumduğumuzda Anıtkabir, Meclis, Çankaya Köşkü ve Genel Merkezimiz ona emanet olduğu için, saf bir Atatürkçü ve bir Dil Derneği dostu olduğu için orada oturuyor" diyerek Başkan Güner'i işaret etti. 

CHP TÜZÜK KOMİSYONUNDA DİL DERNEĞİ DE TEMSİL EDİLECEK

Genel Başkan Özel, CHP tüzüğüne ilişkin çalışmalarda mahallelerden, ilçelerden görüş alma aşamasının tamamlandığını, illerden görüş alındığını ifade ederek, "Önümüzdeki ayın başından itibaren tüzük yazım komisyonu çalışmaya başlayacak” sözlerini kaydetti. Özel, bu komisyonda CHP'li milletvekilleri, Parti Meclisi üyelerinin olacağını, il başkanlıklarından birer temsilcinin isteneceğini, tüzük yazılmaya başladığı andan itibaren de Dil Derneği'nin de komisyonda temsil edileceğini söyledi.

SANAT DOLU GECE

Konuşmaların ardından CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner ve Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, “Nereden baksa güzel, Nereden baksan güzel” sözleriyle Atatürk sevdasını dile getiren ve 92 yıllık yaşamında adalet için savaşan, hukukçu, şair, yazın insanı Yekta Güngör Özden’e anmalığını takdim etti. Yekta Güngör Özden'in dostları Işık Kansu, Pınar Ayhan, Erkan Yücel ve Hazar Arısoy da derneğin 37. kuruluş yıldönümünün önemine istinaden konuşmalarda bulundu. Gece, gitar sanatçısı Duru Yavşan ve soprano Tuğba Ezer’in dinletisiyle sona erdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER